7 tips om een succesvolle presentatie te maken

Jij of je collega gaat binnenkort ergens spreken en daar moet een presentatie voor gemaakt worden. Het maken van zo’n ondersteunende presentatie lijkt simpel, maar toch zijn er vele valkuilen waar je gemakkelijk in stapt zonder dat je het door hebt. Wil je voorkomen dat dankzij jouw presentatie mensen juist minder onthouden in plaats van meer? Pas dan deze zeven punten toe en til jouw presentaties naar een nog hoger niveau!

23 juni 2022

Evenement organiseren

Beeldverhoudingen

De meeste schermen die ingezet worden bij presentaties hebben een beeldverhouding van 16:9 (breedbeeld). Om de presentatie full screen weer te geven, maak je deze dus op in 16:9 formaat. Werk je met PowerPoint? Hier staat het formaat vaak standaard op 4:3. Je kunt dit aanpassen door de dia grootte te wijzigen onder het tabblad Ontwerpen. Maak je de presentatie niet in het juiste beeldformaat op, dan kan dit als gevolg hebben dat de afbeeldingen of video’s eruitzien alsof je in een lachspiegel kijkt. Niet het effect dat je graag wilt bereiken bij een serieuze presentatie.

Een boodschap, zes objecten

Wanneer je de verschillende slides gaat maken van de presentatie, is het belangrijk dat je per slide maar één boodschap gebruikt. Zet je hier twee verschillende boodschappen op, dan zal jouw publiek afgeleid raken en daardoor beide boodschappen minder goed onthouden. Daarnaast is het belangrijk om niet te veel objecten, zoals kopjes, bullets of teksten, per slide te hebben. Net als bij meerdere boodschappen, zorgt dit ervoor dat het publiek afgeleid raakt en niet goed de focus kan leggen op wat belangrijk is. Probeer het aantal objecten per slide daarom te beperken naar maximaal zes. Je hebt liever een paar slides extra, dan een niet gefocust publiek.

Benadruk waar de aandacht naar toe moet

Wanneer je meerdere punten of een tabel met meerdere kolommen op je slide hebt staan, kan het voor het publiek lastig zijn om te weten waar ze op moeten focussen. Met als gevolg dat ze minder goed mee krijgen wat je hen verteld. Het is daarom belangrijk dat je benadrukt over welk onderdeel je het hebt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een punt groter in beeld te laten komen of door het contrast van de overige punten omlaag te halen. Zo ziet het publiek direct over welk onderdeel het gaat.

Video’s

Video’s toevoegen aan je presentatie is altijd een goed idee. Maar niets is vervelender dan wanneer je uit de presentatie moet gaan om een video af te spelen. Het is daarom belangrijk om de video’s goed te plaatsen in je presentatie. In PowerPoint staat onder het kopje ‘Invoegen’ het kopje ‘Video’. Hier kun je een video van je lokale bestanden of een van het internet toevoegen. Zeker wanneer je een video van het internet gebruikt, is het belangrijk om op deze wijze de video in te voegen. Wanneer je enkel de link plakt, zal je uit de presentatie moeten gaan.

Lettertype

Maak je de presentatie op in een eigen lettertype? Dan is het belangrijk dat het lettertype-bestand ook op de laptop of usb-stick staat. Zorg er daarnaast voor dat je de presentatie opmaakt in 18-punts lettergrootte of groter, zo houd je het voor iedereen leesbaar.

Kleur

De keuze van de kleuren bepaalt voor een groot deel het gevoel van het publiek. Zorg voor voldoende contrast in het kleurgebruik. Voor presentaties op een groot scherm is een donkere achtergrond met witte letters de beste optie. Hier kan het publiek het langst naar kijken.

Less is more

Een goede presentatie bevat alleen de broodnodige informatie. Vat de boodschap op een dia samen in enkele zinnen en vermijd grote lappen tekst. Een enthousiaste spreker brengt de boodschap op zijn eigen manier aan de hand van een rijtje bulletpoints. Zo blijft er ook meer ruimte over voor interactie met het publiek. Uiteindelijk zal de spreker zelf altijd de presentatie zijn, een PowerPoint of Keynote is slechts beeldende ondersteuning.

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.

    Meerdere opties mogelijk

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze locatie of dienstverlening? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.

Is parkeren bij Green Village gratis?
Wat zijn de mogelijkheden buiten in de tuin?
Is Green Village goed te bereiken met de auto?
Wat is de maximale capaciteit voor een congres?
Naar de FAQ

Contact

Wil je weten wat wij als locatie voor jouw event kunnen betekenen? Neem dan contact op met Yentl.

Yentl
Sales
Neem contact op met Yentl