Dit zijn ze: de 10 foodtrends van 2023 voor jouw evenement

Kombucha, troebele natuurwijn en "Korean Fried Chicken". Foodtrends die ons dit jaar om de oren vlogen. Inmiddels staat er een nieuw gastronomisch tijdperk voor de deur. Wat staat ons te wachten op culinair gebied in 2023? Wij leiden je rond door de digitale dinertafel van aankomend jaar.

6 december 2022

Het lekkerste eten maakt ons keukenteam - foodtrends 2023

1. Traditionele gerechten ‘veganizen’

Vegan carpaccio of een plantaardige rendang op jouw evenement? Dat is komend jaar een uitstekend idee! Veel wereldwijde, traditionele gerechten bevatten dierlijke producten. Een Indiase curry Madras, Italiaanse carbonara en Mexicaanse chili con carne. Een veganistische invulling van deze klassiekers komt steeds vaker voor. Niet gek dus, dat ‘veganizen’ het nieuwe, culinaire normaal wordt in 2023.

Vegan capraccio van gele biet

2. Zeewier: milieuvriendelijk en voedzaam

Zeewier is hard op weg om de toekomst van de voedselindustrie te worden. Het bevat ontzettend veel smaak en goede voedingsstoffen, zoals vezels, mineralen, eiwitten en vetzuren. Maar het belangrijkste: vooral de planeet profiteert van deze trend: zeewier heeft namelijk maar weinig nodig om te groeien en is een hernieuwbare voedingsbron. Daarnaast is er geen zoet water nodig voor het telen en dat is een groot voordeel met het huidige tekort aan zoet water. Als je het aan de zeewiertelers en foodexperts vraagt weten ze het zeker: zeewier gaat een serieuze concurrent van graan, vlees, zuivel en peulvruchten worden.

3. Vleesvervangers in een nieuw jasje

Al eerder staken wij veel van onze fooditems in een vegetarisch jasje. Bietenburgers met brie, carpaccio van gele biet en bao buns met pulled jackfruit. Vleesvervangers zijn al een tijdje onder ons, maar zullen volgend jaar nog meer terrein winnen. De komende jaren wordt niet-dierlijk vlees de norm. Grote voedselketens en restaurants zijn hier al druk mee bezig. Denk aan de McPlant van McDonalds of Loetje’s biefstuk uit de 3D-printer. De vega(n) keuze wordt reuze!

moderne vleesvervangers

4. Chaos Cuisine: fusion cooking met extra lef

‘Fusion cooking’ was in de afgelopen jaren al vaak in het straatbeeld te zien. Met dit concept worden verschillende wereldkeukens gecombineerd in één gerecht. De Franse keuken smelt bijvoorbeeld samen met Aziatische smaken. Volgend jaar komt hier verandering in. Fusion krijgt concurrentie van zijn stoere opvolger ‘Chaos Cuisine’.

Uiteenlopende smaken en ingrediënten komen nog altijd samen op jouw bord, maar met net dat extra beetje pit. Denk aan over-de-top smaakexplosies zoals popcorn met chorizo en kaassaus of cheeseburger-pizza’s. Een foodtrend zonder regels, zo lang het maar lekker en een tikkeltje extreem is.

5. Een smaak(r)evolutie

Kruiden zijn én blijven onmisbaar om smaak toe te voegen aan een gerecht. Zoet, zout, zuur en bitter kennen we allemaal. Echter gaat de vijfde primaire smaak ‘umami’ een grotere rol spelen. De smaak kan zout goed vervangen en dat is interessant nu minder zout eten zijn opmars maakt. Umami is tevens ideaal voor vegetarische of veganistische gerechten. Door de volle smaak mis je het vlees totaal niet.

Smaakrevolutie foodtrend 2023

Ook pittig eten wordt een stuk populairder. Een spicy olie of gedroogde chilivlokken zien we veel meer terug in verschillende gerechten. Geen fan van pittig? ‘Swicy’ is volgend jaar ook behoorlijk in trek. Deze smaakervaring creëert een perfecte balans tussen zoet en pittig en is in 2023 “hot” en happening.

6. Simpele klassiekers worden ‘Premium’

Een lekkere tosti of een broodje kebab. Klassiekers die simpel, maar eigenlijk altijd goed zijn. Die basic snacks krijgen worden volgend jaar in een premium jasje gestoken. Je ziet daar al talloze voorbeelden van. Op festivals en events Iets waar je nu al veel voorbeelden van ziet. In de eventbranche is de vegan kebab van Karma Kebab niet meer weg te denken en bij de Tosti Club is een tosti allang niet meer alleen het broodje gesmolten kaas met ham. De successen van dit soort restaurantconcepten laten zien dat er veel vraag naar is. Laat dat aanbod dus maar groeien in 2023!

7. Allemaal ‘glokaal’: de herkomst van je gerecht is steeds belangrijker

Heerlijk die puree, maar waar komt die pompoen eigenlijk vandaan? En maakt die groene salade de planeet ook een stukje groener? Voor jouw gasten wordt het nog belangrijker om te weten wat het verhaal is achter dat prachtig opgemaakte bord. Zijn alle ingrediënten wel efficiënt geproduceerd, verpakt en bereid? Welke reis heeft je gerecht afgelegd? Dat verhaal achter je bord komt volgens online foodmagazine FavorFlav in 2023 gewoon uit ons eigen land. Volgend jaar draait alles namelijk om ‘glokaal’ eten. Lokale producten die beter zijn voor de wereld. Bijvoorbeeld door minder kilometers af te leggen, milieuvriendelijke productiemethoden of het compenseren van CO2-uitstoot. Dat smaakt niet alleen lekkerder en verser, maar is vooral beter voor onze planeet.

Smaakrevolutie foodtrend 2023

8. Zero waste: geen onnodig voedselafval in 2023

We zijn ons allemaal bewust van het feit dat eten weggooien echt not done is. Gelukkig gebeurt dit al een stuk minder op evenementen, maar ook in de productie van eten is er veel winst te behalen. Dat gaat volgend jaar nog veel meer gebeuren. Dan wordt het nog belangrijker om voedselafval en residuen te verminderen in de productie van voedsel. Ook op het gebied van plantaardige gerechten is ‘zero waste’ het doel. Of het nu van kop tot staart of blad tot wortel is: alles krijgt straks een tweede leven. Daar komt voor het opvolgende jaar vast veel nieuwe inspiratie uit!

9. We worden warm van koude gerechten

Geen zorgen: warme gerechten zullen niet van de menukaart verdwijnen. Wat er wel gaat gebeuren? Een opmars van koude gerechten. Rauwkost, een koude soep, smakelijke plantaardige sushi of een goedgevulde salade. Komend jaar zullen koude maaltijden jouw bord vaker vullen. Dat komt vooral door de hoge energieprijzen. Warme gerechten die lang op het vuur moeten pruttelen zijn daardoor steeds minder aantrekkelijk om te bereiden.

warme en koude vega gerechten

10. Vlees verdwijnt niet, het wordt een luxe product

Met alle plantaardige trends van het komende jaar weten we het zeker: vlees wordt in 2023 minder geserveerd. Dat het helemaal van ons bord verdwijnt sluiten we uit, maar als we dan toch voor vlees kiezen wordt het geen klassiek sateetje of biefstukje meer. Dan pakken we écht uit. Vlees wordt daarmee naar verwachting een luxe product. Waar we dan wel op kunnen rekenen? ‘Vergeten’ vleessoorten zoals diamanthaas, picanha of flank steak.

Lees verder

Meer inspiratie en tips

Dit zijn ze: de 10 foodtrends van 2023 voor jouw evenement

Dit zijn ze: de 10 foodtrends van 2023 voor jouw evenement

Congres 6 december 2022
Hippe hapjes en sapjes voor een congrestival

Hippe hapjes en sapjes voor een congrestival

Bedrijfsfeest 23 juli 2022
Waarom eten een belangrijke rol speelt op evenementen

Waarom eten een belangrijke rol speelt op evenementen

Congres 12 april 2022

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze locatie of dienstverlening? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.

Is het culinaire aanbod voorzien van een keurmerk?
Beschikken de zalen over pauzeruimtes?
Wat doet Green Village op het gebied van duurzaamheid?
Hoe gaan jullie voedselverspilling tegen?
Naar de FAQ

Contact

Wil je meer weten over ons culinaire aanbod? Of wil je weten wat er allemaal mogelijk is voor jouw volgende event? Neem dan contact op met Yentl. We vertellen er graag over!

Yentl
Sales
Neem contact op met Yentl