8 tips om de deelnemers te betrekken tijdens je training

Cursisten die verveeld uit het raam staren? De nachtmerrie van elke trainer. Een goed begin is het halve werk. Zorg dat jouw training als beter wordt ervaren én de deelnemers er meer van opsteken. Hoe je dat doet? Met deze acht tips maak je van luie toeschouwers, enthousiaste deelnemers.

15 mei 2019

deelnemers betrekken training

1. Maak het visueel

Je kunt je cursisten natuurlijk alles vertellen wat ze moeten weten. In veel of weinig woorden. Maar waarom laat je het ze niet zien? Afbeeldingen en video’s spelen in op het visuele geheugen en maar liefst 40 procent van de mensen reageert beter op visuele informatie dan op platte tekst. Geef toe: we kijken allemaal liever naar een slimme video dan dat we ons door 22 PowerPoint-sheets of een lang, saai verhaal heen worstelen.

2. Ga de dialoog aan

Zorg voor een goed programma en verwerk hier spelelementen in waarmee de besproken stof direct in de praktijk toegepast wordt. Denk bijvoorbeeld aan een rollenspel. Hoewel een deel van je cursisten dan misschien stiekem met samengeknepen billen hoopt niet uitgekozen te worden, houdt dit ze wel wakker. Daarbij creëer je met een rollenspel grotere betrokkenheid binnen de cursus.

3. Mini-interview onder de cursisten

Weg met het voorspelbare voorstelrondje. Wil je betrokken en gemotiveerde cursisten? Kies dan voor een interactieve kennismaking. Laat hen bijvoorbeeld een mini-interview bij elkaar afnemen om te ontdekken welke leerdoelen iedereen heeft.

4. Mindmap

Leent de groep zich voor een individuele opdracht? Start eens met een mindmap. Laat de cursisten per trainingsonderwerp nadenken over hun eigen doelen. Zo maak je van toeschouwers deelnemers. En het helpt jou als trainer om beter in te spelen op wat elke deelnemer wil leren.

5. Samenwerken

Experimenteer daarnaast met vormen van samenwerking. Laat hen bijvoorbeeld in tweetallen trainingsdoelen vaststellen. Zo zorg je ervoor dat alle deelnemers tegelijkertijd actief zijn en je bespaart nog tijd ook.

6. Gooi het lichaam in de strijd

Koop een zachte bal en zet de cursisten in een kring, het liefst staand. Maak een rondje waarin iedereen zijn naam noemt. Laat de cursisten de bal overgooien naar iemand aan de overkant terwijl ze de naam van diegene noemen. Ze mogen de bal niet langer dan een tel vastgehouden. Na vijf minuten is iedereen wakker én kent iedereen elkaars naam.

7. Actieve deelnemers leren beter

Mensen die goed meedoen leren beter. Ze nemen de lesstof beter op en wat ze leren blijft beter hangen. Als trainer wil je daarom investeren in een actieve houding. Bovendien hebben cursisten een positiever gevoel als ze actief hebben deelgenomen. En dat is weer goed voor jouw succes. Je training goed beginnen doe je door je cursisten er vanaf het begin bij te betrekken.

8. Gebruik innovatieve tools

De meerderheid van je cursisten zal een innovatieve trainingsaanpak wel kunnen waarderen. Ze volgen jouw training immers omdat ze iets willen leren en niet bang zijn voor verandering. Door de nieuwste tools en toepassingen in te zetten tijdens je training, heeft je training wat extra’s en kun je je deelnemers meer betrekken. Maak kennis met drie van onze favoriete tools die bijdragen aan een out-of-the-box training:

Tool 1: geen saaie presentaties meer met Presenterswall

Een goede trainer stemt zijn verhaal af op zijn publiek. Hoe kan dat beter dan met directe feedback? Geef je cursisten een stem met de tool Presenterswall. Zorg voor meer interactie door deelnemers live te laten stemmen. Test bijvoorbeeld de kennis van je publiek of maak samen beslissingen met stellingen en vragen. Cursisten kunnen met deze slimme applicatie tijdens de presentatie ook anoniem vragen en berichten insturen. Deze worden dan direct in de presentatie getoond. Presenterswall is vooral interessant voor een grotere training.

Tool 2: vergeet de traditionele flip-over: ontdek de SMART Kapp

Maak je altijd maar weer foto’s van de flipover of kom je met enorme vellen papier uit de trainingsruimte zetten? Dat is niet meer nodig met de SMART Kapp. Alle notities die op de SMART Kapp gemaakt worden, kun je live of achteraf eenvoudig naar je telefoon, tablet of laptop sturen. Ook kun je de digitale aantekeningen opslaan op een USB-stick en ze aan de deelnemers meegeven om deze nog eens door te nemen. Good to know: Green Village heeft de SMART Kapp beschikbaar in alle vergaderzalen.

Tool 3: ClickShare: presenteren in één klik

Word jij ook zo gek van alle verschillende aansluitingen op beamers, laptops en computers? Vergeet die kabels en toon je computerscherm in één klik op het grote scherm met ClickShare. Dit handige apparaatje verbind je via USB met je laptop en met één klik op de knop staat jouw beeldscherm op het grote projectiescherm. Werken je cursisten ook met eigen laptops? Je kunt de ClickShare-knoppen ook aan hun laptop koppelen zodat zij hun presentatie, afbeelding of ander type content kunnen tonen op het grote scherm. Handig!

Inspiratie & tips

Meer inspiratie en tips

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze locatie of dienstverlening? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.

Is parkeren bij Green Village gratis?
Wat zijn de mogelijkheden buiten in de tuin?
Is Green Village goed te bereiken met de auto?
Beschikt de locatie of ruimte over een inrichting?
Naar de FAQ

Contact

Wil je weten wat wij als locatie voor jouw training kunnen betekenen? Neem dan contact op met Yentl.

Yentl
Sales
Neem contact op met Yentl