6 tips voor een duurzame vergadering
Vergaderen zonder het “milieu” te belasten. Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Om je een handje te helpen, hebben we een aantal tips verzameld waarmee je jouw volgende vergadering een stukje groener kunt maken. Van papierloos vergaderen tot een locatie die makkelijk bereikbaar is met het OV.
Tip 1: weg met de flipover
Ben jij de voorzitter van de vergadering? Dan zul je vast en zeker een aantal actiepunten opschrijven gedurende de bijeenkomst. Gebruik in plaats van een flipover een SMARTKapp. Dit is een digitale flipover welke verbinding kan maken met iedere mobiele telefoon of tablet. Zo kunnen de aantekeningen direct na de meeting gedeeld worden en heb je geen enkel vel papier nodig.
Tip 2: papierloos notuleren
Let eens op hoeveel leden van de vergadering een notitieblok mee hebben voor het maken van aantekeningen. We maken ze allemaal, echter kunnen, nee moeten, we deze anno 2019 echt gaan digitaliseren. Mensen hebben toch de neiging om dingen op te schrijven en als ze niet werken met een laptop, is een uitwisbaar notitieboekje een ideale oplossing.
Tip 3: een groene, culinaire invulling
Voldoende en gezond eten heeft invloed op de gemoedstoestand van de mens en draagt bij aan meer productiviteit. Daarom dien je voldoende drink- en eetmomenten in te lassen. Neem seizoensgebonden stukken fruit en groenten in plaats van chocolade of borrelnootjes. Zo ben je zelf niet alleen gezond bezig, maar dit is ook minder belastend voor het milieu.
Tip 4: houd de vergadering kort
Duurzaamheid heeft ook met mensen en benutte tijd te maken. Daarom moet het van tevoren duidelijk zijn hoe lang een vergadering duurt en moet er een timekeeper zijn. Voor het in goede banen laten leiden van een vergadering, is het aanstellen van een voorzitter daarnaast een must. Regel nummer één als voorzitter? De deelnemers vooraf de agenda sturen. Vaak komt het voor dat een vergadering langer duurt dan nodig is, omdat de aanwezigen geen idee hebben waarover de vergadering precies gaat. Bij het uitnodigen kun je de genodigden vragen of zij hun eigen punt(en) willen introduceren. Zo is er vooraf goed nagedacht over de inhoud, creëer je betrokkenheid en kun je direct starten met de vergadering.
Onnodig veel tijd doorbrengen zonder to the point te komen zorgt niet alleen voor ellenlange vergaderingen, maar ook voor extra verbruik aan energie. Met deze tip cover je dus ook slim energieverbruik.
Tip 5: staand vergaderen
Grote kans dat je al eens aan een staande vergadering hebt deelgenomen. En dat is zeer terecht wanneer je beseft dat een vergadering zonder stoelen effectiever en gezonder is. Zitten is namelijk het nieuwe roken, en we weten allemaal dat dat slecht is voor de mens. Daarnaast concludeerde Allen Bluedorn al in 1999 dat staande vergaderingen gemiddeld 34 procent korter duren dan zittende vergaderingen. In die kortere tijd leveren ze echter wel dezelfde hoeveelheid oplossingen en besluiten op. Voortaan alleen nog maar staan dus!
Tip 6: stimuleer openbaar vervoer
Kies een locatie welke voor alle leden van de vergadering goed te bereiken is met het openbaar vervoer. Stimuleer om de auto thuis te laten staan en de trein of de bus te pakken naar de vergaderlocatie. Zo is er minder uitstoot van CO2 en ben je dus bewuster op de weg.
Wil je meer van dit soort nieuws ontvangen?
Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tips voor je volgende business bijeenkomst.
Inspiratie & tips
Meer inspiratie en tips
Getest: 6 brainstormtechnieken om je creativiteit te boosten
Lukraak brainstormen is vaak niet de juiste manier om tot een ‘eurekamoment’ te komen. Ons brein heeft namelijk een duwtje nodig in de juiste richting om creativiteit te stimuleren. Gelukkig bestaan hier diverse technieken voor. We geven zes voorbeelden van brainstormtechnieken waarmee je de output van je brainstorm maximaliseert. Hoe we dat weten? We hebben ze zelf getest!
Summer school: een carrièreboost in de zomer
Veel opleidings- en trainingsinstituten doen het al jaren: de rustige zomerperiode benutten om extra cursussen en trainingen te geven. Het is de uitgelezen periode voor veel professionals om hun carrière een boost te geven door het volgen van een summer school. De laatste jaren zien we een trend ontstaan: veel bedrijfssectoren organiseren zelf een summer school om kennis te delen met hun medewerkers, klanten of andere stakeholders. In deze blog lees je waarom het ook voor jouw organisatie interessant kan zijn om een summer school te organiseren.
In 7 stappen de perfecte vergaderlocatie boeken
Help! Je collega vraagt je om een vergadering te organiseren. Waar begin je? Je wilt natuurlijk de ideale locatie boeken, maar door het gigantische aanbod zie je door de bomen het bos niet meer. Aan de hand van deze zeven stappen boek je binnen een handomdraai een vergaderlocatie waar iedereen vrolijk van wordt.
Veelgestelde vragen
Heb je een vraag over onze locatie of dienstverlening? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.
Contact
Wil je weten wat wij als locatie voor jouw meeting kunnen betekenen? Neem dan contact op met Yentl.