1. Een agenda met tijdsindeling
Regel nummer één voor efficiënt vergaderen: stuur deelnemers vooraf een agenda met bespreekpunten en hoeveel tijd per onderwerp besteed mag worden. Kan alles binnen een uur besproken worden? Mooi! Zo niet, dan raden we je aan om ieder uur een pauze in te lassen. Dit houdt de aanwezigen scherp. Begin en stop op tijd. Dit lijkt een inkopper, maar werkt écht.
2. Een voorzitter
Kies een ‘strenge’ voorzitter die de agenda en de tijd bewaakt. Deze persoon moet in staat zijn om afdwalen te voorkomen. Daarnaast moet deze persoon niet rusten voordat bij elk bespreekpunt ook echt een besluit of actiepunt is geformuleerd mét een naam en deadline erachter.
3. De juiste mensen
Nodig alleen mensen uit die al betrokken zijn bij het onderwerp en die er iets waardevols over te zeggen hebben. Zo hoef je niet eerst iedereen bij te praten. Dat bespaart zeeën van tijd.
4. Staand vergaderen
Waarom vergaderen we altijd zittend aan een tafel? Waarom ga je de volgende meeting niet eens staan? Staand vergaderen is bewezen efficiënt, want mensen zijn korter van stof en actiever. Notities maak je gewoon op een whiteboard aan de muur of met Post-its.
5. Inbrengen is inleiden
Degene die het agendapunt inbrengt, is vaak goed op de hoogte van het onderwerp. Door iedereen zijn eigen punt te laten introduceren, voorkom je dat het verhaal niet goed overkomt en bespaar je tijd.
6. Snelle notulen
Stuur een beknopt overzicht van de besluiten, actiepunten en uitvoerders naar alle aanwezigen. Je kunt hier bijvoorbeeld een template uit Word voor gebruiken en deze aanpassen naar jouw wensen. Doe dit maximaal een dag later zodat iedereen betrokken blijft en de vergadering nog vers in het geheugen zit.
Inspiratie & tips
Meer inspiratie en tips
Getest: 6 brainstormtechnieken om je creativiteit te boosten
Lukraak brainstormen is vaak niet de juiste manier om tot een ‘eurekamoment’ te komen. Ons brein heeft namelijk een duwtje nodig in de juiste richting om creativiteit te stimuleren. Gelukkig bestaan hier diverse technieken voor. We geven zes voorbeelden van brainstormtechnieken waarmee je de output van je brainstorm maximaliseert. Hoe we dat weten? We hebben ze zelf getest!
Summer school: een carrièreboost in de zomer
Veel opleidings- en trainingsinstituten doen het al jaren: de rustige zomerperiode benutten om extra cursussen en trainingen te geven. Het is de uitgelezen periode voor veel professionals om hun carrière een boost te geven door het volgen van een summer school. De laatste jaren zien we een trend ontstaan: veel bedrijfssectoren organiseren zelf een summer school om kennis te delen met hun medewerkers, klanten of andere stakeholders. In deze blog lees je waarom het ook voor jouw organisatie interessant kan zijn om een summer school te organiseren.
In 7 stappen de perfecte vergaderlocatie boeken
Help! Je collega vraagt je om een vergadering te organiseren. Waar begin je? Je wilt natuurlijk de ideale locatie boeken, maar door het gigantische aanbod zie je door de bomen het bos niet meer. Aan de hand van deze zeven stappen boek je binnen een handomdraai een vergaderlocatie waar iedereen vrolijk van wordt.
Veelgestelde vragen
Heb je een vraag over onze locatie of dienstverlening? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.
Contact
Wil je weten wat wij als locatie voor jouw meeting kunnen betekenen? Neem dan contact op met Yentl.