7 tips om een succesvolle presentatie te maken
Jij of je collega gaat binnenkort ergens spreken en daar moet een presentatie voor gemaakt worden. Het maken van zo’n ondersteunende presentatie lijkt simpel, maar toch zijn er vele valkuilen waar je gemakkelijk in stapt zonder dat je het door hebt. Wil je voorkomen dat dankzij jouw presentatie mensen juist minder onthouden in plaats van meer? Pas dan deze zeven punten toe en til jouw presentaties naar een nog hoger niveau!
Beeldverhoudingen
De meeste schermen die ingezet worden bij presentaties hebben een beeldverhouding van 16:9 (breedbeeld). Om de presentatie full screen weer te geven, maak je deze dus op in 16:9 formaat. Werk je met PowerPoint? Hier staat het formaat vaak standaard op 4:3. Je kunt dit aanpassen door de dia grootte te wijzigen onder het tabblad Ontwerpen. Maak je de presentatie niet in het juiste beeldformaat op, dan kan dit als gevolg hebben dat de afbeeldingen of video’s eruitzien alsof je in een lachspiegel kijkt. Niet het effect dat je graag wilt bereiken bij een serieuze presentatie.
Een boodschap, zes objecten
Wanneer je de verschillende slides gaat maken van de presentatie, is het belangrijk dat je per slide maar één boodschap gebruikt. Zet je hier twee verschillende boodschappen op, dan zal jouw publiek afgeleid raken en daardoor beide boodschappen minder goed onthouden. Daarnaast is het belangrijk om niet te veel objecten, zoals kopjes, bullets of teksten, per slide te hebben. Net als bij meerdere boodschappen, zorgt dit ervoor dat het publiek afgeleid raakt en niet goed de focus kan leggen op wat belangrijk is. Probeer het aantal objecten per slide daarom te beperken naar maximaal zes. Je hebt liever een paar slides extra, dan een niet gefocust publiek.
Benadruk waar de aandacht naar toe moet
Wanneer je meerdere punten of een tabel met meerdere kolommen op je slide hebt staan, kan het voor het publiek lastig zijn om te weten waar ze op moeten focussen. Met als gevolg dat ze minder goed mee krijgen wat je hen verteld. Het is daarom belangrijk dat je benadrukt over welk onderdeel je het hebt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een punt groter in beeld te laten komen of door het contrast van de overige punten omlaag te halen. Zo ziet het publiek direct over welk onderdeel het gaat.
Video’s
Video’s toevoegen aan je presentatie is altijd een goed idee. Maar niets is vervelender dan wanneer je uit de presentatie moet gaan om een video af te spelen. Het is daarom belangrijk om de video’s goed te plaatsen in je presentatie. In PowerPoint staat onder het kopje ‘Invoegen’ het kopje ‘Video’. Hier kun je een video van je lokale bestanden of een van het internet toevoegen. Zeker wanneer je een video van het internet gebruikt, is het belangrijk om op deze wijze de video in te voegen. Wanneer je enkel de link plakt, zal je uit de presentatie moeten gaan.
Lettertype
Maak je de presentatie op in een eigen lettertype? Dan is het belangrijk dat het lettertype-bestand ook op de laptop of usb-stick staat. Zorg er daarnaast voor dat je de presentatie opmaakt in 18-punts lettergrootte of groter, zo houd je het voor iedereen leesbaar.
Kleur
De keuze van de kleuren bepaalt voor een groot deel het gevoel van het publiek. Zorg voor voldoende contrast in het kleurgebruik. Voor presentaties op een groot scherm is een donkere achtergrond met witte letters de beste optie. Hier kan het publiek het langst naar kijken.
Less is more
Een goede presentatie bevat alleen de broodnodige informatie. Vat de boodschap op een dia samen in enkele zinnen en vermijd grote lappen tekst. Een enthousiaste spreker brengt de boodschap op zijn eigen manier aan de hand van een rijtje bulletpoints. Zo blijft er ook meer ruimte over voor interactie met het publiek. Uiteindelijk zal de spreker zelf altijd de presentatie zijn, een PowerPoint of Keynote is slechts beeldende ondersteuning.
Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief.
Inspiratie & tips
Meer inspiratie en tips
Dieetwensen en Dominique’s favoriete momenten
Wist je dat we wekelijks een bruiloft hadden deze maand? En kun jij raden hoeveel uren onze collega’s tot nu toe hebben gewerkt om de evenementen in juni tot een succes te maken? Dit en nog veel meer feitjes zullen we volgende week met je delen. We gaan namelijk de laatste week van juni in en we mogen nog even samen knallen om de drukste maand van het jaar af te ronden.
We hebben de zomer in onze bol
Het is halverwege juni en we hebben de tweede week erop zitten! Deze week stond in het teken van een aantal leuke zakelijke congressen en een mooie, grote bruiloft. Ondanks het Nederlandse weer hebben onze opdrachtgevers er gezellige dagen van gemaakt. In deze nieuwsbrief kijken we nog even terug op de highlights en verklappen we wat je volgende week kunt verwachten.
Uniek kijkje achter de schermen in juni
In de drukke juni maand nemen we jou mee achter de schermen van onze eventlocatie. Zo krijg je een uniek kijkje in onze 'eventkeuken' en zie je hoe wij onze events aanvliegen. De eerste week van juni zit er inmiddels alweer op en wat was het een mooie week! Zo hadden we een zakelijk diner voor 100 gasten, diverse kleinere bijeenkomsten en twee verschillende grote congressen voor 135 en 160 gasten. Bij deze twee congressen was onze gehele locatie exclusief in gebruik door de opdrachtgevers. De week sloten we af met een mooie bruiloft waarbij zelfs het zonnetje zich nog goed heeft laten zien. In totaal hebben we deze week ruim 1.100 gasten mogen ontvangen. De dagen vlogen voorbij, maar in deze nieuwsbrief blikken we graag nog even terug op een aantal momenten en events.
Veelgestelde vragen
Heb je een vraag over onze locatie of dienstverlening? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.
Contact
Wil je weten wat wij als locatie voor jouw event kunnen betekenen? Neem dan contact op met Yentl.