Bel ons via 030 - 60 39 114

Ga naar het contactformulier of bel 030 - 60 39 114

Green Village als locatie voor jouw persoonlijke gelegenheid of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Ga naar het contactformulier of bel 030 - 60 39 114
Trouwkaarten versturen doe je zo

Trouwkaarten versturen doe je zo

Jullie hebben een datum geprikt en een gastenlijst samengesteld. Nu is het tijd om de uitnodigingen te gaan versturen naar jullie bruiloftsgasten. Maar wat zijn eigenlijk de officiële etiquette en regels hiervoor en waar moet je allemaal op letten? Wij hebben het allemaal uitgezocht en op een rijtje gezet!

Traditie: ouders kondigen het huwelijk aan

Vroeger was het gebruikelijk dat de ouders van het bruidspaar het huwelijk aankondigden. Deze traditie stamt uit de tijd dat de ouders nog voor de bruiloft betaalden. Tegenwoordig gebeurt dit niet vaak meer, maar als jullie deze traditie willen volgen, moeten de namen van jullie ouders op de uitnodiging vermeld worden. Op de trouwkaart links bovenaan komen de namen van de ouders van de bruid en aan de rechterkant de namen van de ouders van de bruidegom.

De save the date versturen

Wanneer jullie er zeker van willen zijn dat de gasten bij de bruiloft kunnen zijn, is het versturen van een save the date een verstandige optie. Deze verstuur je voor de officiële uitnodiging en hiermee vraag je de gasten de datum vrij te houden. Dit is vooral handig wanneer jullie in een drukke- of vakantieperiode trouwen of wanneer het plaatsvindt in het buitenland. Het versturen van een save the date gebeurt vier tot twaalf maanden van tevoren.

Wanneer verstuur je de huwelijksuitnodigingen?

Na het akkoord op de proefdruk kunnen jullie de trouwkaarten bestellen. Doe dit drie maanden voor jullie bruiloft. Zo ontvangen jullie ruim op tijd de kaarten en is er voldoende tijd om ze klaar te maken voor de post. Het versturen van de huwelijksuitnodigingen gebeurt zes tot acht weken voor het huwelijk. Trouwen jullie in een drukke periode, tijdens of direct na een vakantie of in het buitenland of versturen jullie geen save the date? Zorg er dan voor dat jullie de uitnodigingen nog iets eerder op de post doen, zodat jullie gasten hier rekening mee kunnen houden.

Het is gebruikelijk dat een uitnodiging voor een bruiloft aan het begin van het weekend wordt ontvangen. Zo heeft de ontvanger de tijd om de kaart goed te bekijken en wordt hij niet ondergesneeuwd door de doordeweekse drukte. Doe de kaarten daarom donderdag op de post, zodat ze op vrijdag of zaterdag aankomen bij de genodigden.

Dit hoort er op een trouwkaart te staan

Zoals eerder gezegd kondigen volgens de traditie de ouders van het bruidspaar officieel het huwelijk aan en worden ze daarom vermeld op de uitnodiging. Tegenwoordig is dit niet heel gebruikelijk meer en zijn de namen van de bruid en bruidegom voldoende. Eerst komt de naam van de bruid en als tweede de naam van de bruidegom.

Daarnaast moet natuurlijk de datum en locatie van jullie bruiloft vermeld worden. Een globale dagindeling van de belangrijkste momenten is ook gebruikelijk. Vergeet hierbij niet de eindtijd te vermelden zodat jullie gasten hiermee rekening kunnen houden met vervoer terug naar huis.

Extra informatie op de kaart of brief

Optioneel kun je ook de dresscode op de kaart vermelden, zodat iedereen in stijl naar jullie bruiloft komt. Ook is het mogelijk om eventuele cadeautips te vermelden. Wanneer jullie dit soort extra informatie liever niet op de trouwkaart zetten, kunnen jullie ervoor kiezen om een inlegkaartje of brief mee te sturen. Hierop kan alle extra informatie vermeld worden die niet op de kaart moet, maar waarvan jullie wel willen dat de gasten dit weten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van foto’s tijdens de dag door gasten en het plaatsen hiervan op social media, de overnachtingsmogelijkheden in de buurt en de gewenste aan- of afwezigheid van kinderen tijdens de bruiloft.

Onderscheid tussen dag- en avondgasten

Vaak gebeurt het dat de gastenlijst opgedeeld wordt in daggasten en avondgasten. Wanneer jullie hiervoor kiezen, hebben jullie twee uitnodigingen nodig. Op beide uitnodigingen komt in principe dezelfde informatie. Geef op de kaart duidelijk aan of de genodigde welkom is voor de hele dag of enkel de avond. Is de feestavond op een andere locatie? Dan zet je enkel de locatie van de feestavond op de uitnodiging voor de avondgasten. Bij de uitnodigingen voor de daggasten vermeld je beide locaties.

RSVP

Jullie willen natuurlijk graag weten of de genodigden wel of niet bij jullie bruiloft kunnen zijn. Daarom kunnen jullie de gasten vragen een RSVP (répondez s’il vous plaît) voor een bepaalde datum te versturen. Dit kan door middel van een kaartje bij de uitnodiging waarop de genodigden kunnen aangeven of ze komen. Het is ook mogelijk om op de trouwkaart een e-mailadres of telefoonnummer te zetten waar de gasten zich kunnen af- of aanmelden. Zo weten jullie precies hoeveel gasten er komen.

De adressering op de enveloppen

Tot slot zijn er voor de enveloppen ook enkele zaken om rekening mee te houden. In de regel wordt de adressering met de hand geschreven. Jullie bruiloft is namelijk een belangrijke, persoonlijke dag waarbij een persoonlijke adressering hoort. Het opplakken van adresetiketten is dus niet de bedoeling.

Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat bruidsparen enveloppen laten drukken in de stijl van de trouwkaart. Bij het drukken van enveloppen kunnen jullie er voor kiezen om de adressering er direct op te laten drukken. Zo hoeven jullie niet alles zelf met de hand te schrijven, maar blijft het wel een stijlvol document.

Het sluiten van de enveloppen

Daarnaast sluit je de envelop niet met de plakstrip. De envelop maakt deel uit van het drukwerk van de bruiloft en het is daarom zonde als deze open gescheurd moet worden. Tegenwoordig wordt de post echter met machines gesorteerd en als een envelop niet goed dicht zit, kan de inhoud eruit vallen. Vroeger was de kans hierop kleiner doordat de post met de hand werd gesorteerd. Het is natuurlijk erg zonde als een envelop leeg aankomt. Daarom worden enveloppen met trouwkaarten tegenwoordig steeds vaker dichtgeplakt. Dit wordt echter niet met de plakrand van de envelop gedaan, maar met een sluitzegel. Dit is een sierlijke sticker die past bij de stijl van de uitnodiging.