Bel ons via 030 - 60 39 114

Ga naar het contactformulier of bel 030 - 60 39 114

Green Village als locatie voor jouw persoonlijke gelegenheid of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Ga naar het contactformulier of bel 030 - 60 39 114
Niet trouwen. Wel een feest.

Niet trouwen. Wel een feest.

Het lijkt wel een nieuwe hype: een wij-gaan-niet-trouwen-feest. Het principe van zo’n feest? Alles wat een bruiloft heeft, zonder elkaar daadwerkelijk het ja-woord te geven. Gaan we een toekomst zonder bruiloften tegemoet?

Volgens recent onderzoek blijkt dat koppels die een wij-gaan-niet-trouwen-feest geven, dit voornamelijk doen om het feit dat je bij een bruiloft elkaar eeuwige trouw beloofd. Want hoezo beloof je elkaar eeuwige trouw als, volgens de meest recente cijfers, een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding? Dan heb je dus gelogen en laat dat nu net het hele punt van de wij-trouwen-niet stellen zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer mogelijkheden om je geluk en liefde te vieren. Bijvoorbeeld met een geregistreerd partnerschap of dus met een mooi wij-gaan-niet-trouwen-feest.

Trouwen steeds minder populair

Uit cijfers van het CBR komt overigens naar voren dat trouwen de laatste jaren minder populair is geworden. Zo trouwden in 1990 nog ruim 95.600 stellen terwijl vorig jaar amper 65.000 paren getrouwd zijn. Deze daling is vooral te zien bij de 25- tot 35-jarigen. In 1997 sloten 83 op de duizend vrouwen in die leeftijdscategorie een huwelijk. Twintig jaar later is dit aantal met 45 procent gedaald! Bij de 30- tot 35-jarigen vrouwen nam dat aantal af met 58 procent van 1997 tot 2017. Ook bij de mannen was de daling in deze leeftijdsgroep het grootst.

Meer geregistreerde partnerschappen dan ooit

Dat er minder stellen trouwen betekent echter niet direct dat er minder mensen een verbintenis aangaan met elkaar. Het aantal geregistreerde partnerschappen neemt namelijk juist toe. Waar in 1998 er enkel 4,6 duizend geregistreerde partnerschappen waren, is dit aantal in 2016 15,7 duizend; een groei van maar liefst 340 procent! En het aantal neemt alleen maar verder toe! In 2017 waren er al 2.000 meer geregistreerde partnerschappen dan in 2016.

Vier de liefde

Gaan we een toekomst zonder huwelijken tegemoet? Waarschijnlijk niet. Er trouwen bijvoorbeeld nog steeds dagelijks 207 paren. Voel je echter niets voor die hele bruiloft met alle toeters en bellen, maar wil je wel een mooi feest geven om jullie liefde te vieren? Denk dan eens na over een wij-gaan-niet-trouwen-feest. Dit feest kan alle elementen bevatten die je wél leuk vindt aan een bruiloft. Mooie speeches, een lekker diner, samenzijn met je familie en vrienden en dansen tot in de late uurtjes. Uiteindelijk maakt het helemaal niet uit of je officieel trouwt, jullie tien jaar samenzijn viert of een net voltrokken geregistreerd partnerschap? Als jullie je er maar goed bij voelen.