Bel ons via 030 - 60 39 114

Ga naar het contactformulier of bel 030 - 60 39 114

Green Village als locatie voor jouw persoonlijke gelegenheid of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Ga naar het contactformulier of bel 030 - 60 39 114
Bruiloft kledingetiquette en dresscodes

Bruiloft kledingetiquette en dresscodes

Van tenue de ville tot cocktail en van feestelijk tot black tie: wat willen jullie dat de gasten aantrekken naar jullie bruiloft? Of wat moet je aan naar een bruiloft met een bepaalde dresscode? In deze blog behandelen we een aantal dresscodes die vaak voorkomen op een uitnodiging voor een bruiloft. Zo krijg je een beter idee van wat er van de gasten verwacht wordt!

Tenue de ville

Tenue de ville is een formele dresscode die niet te chique of feestelijk is. Vaak gevraagd voor bruiloften of feesten die overdag plaatsvinden. Dames dragen geen uitgesproken kleuren of accessoires. Denk bij deze dresscode meer in de pastelkleuren. Het is gebruikelijk om een nette jurk of rok tot op de knie of er net over te dragen. De rok mag gecombineerd worden met een mooie blouse of top. Kleuren van kleding en accessoires zijn subtiel en de outfit wordt gecombineerd met pumps of ballerina’s. Bij deze dresscode is een panty verplicht.

De heren verschijnen bij deze dresscode in een pak met licht overhemd. De kleur van het pak mag in de zomer licht zijn en in de winter donkerder. Is de aangelegenheid heel formeel? Dan is een stropdas verplicht.

Feestelijk

De meest brede dresscode, en wellicht ook de lastigste, is de dresscode feestelijk. Wanneer je deze dresscode op de uitnodigingen voor de bruiloft zet, is het slim om hier een kleine omschrijving bij te plaatsen van wat je verwacht. Zo kun je erbij zetten dat dames in een feestelijke jurk mogen komen en de heren in een chique pak. De gelegenheid of de gastheer/gastvrouw bepaalt hoe informeel of formeel men zich kan kleden. Dames zouden zich kunnen kleden in een chique jumpsuit of mooie cocktailjurk. Kleuren en accessoires mogen uitgesproken zijn.

De heren kunnen in pak komen waarbij men bij een informele gelegenheid een feestelijk en felgekleurd overhemd kan dragen. Heren zouden bij deze dresscode ook een pantalon, chino of zwarte jeans mogen dragen met een net overhemd. Let er wel op dat het een nette en feestelijke outfit blijft. De outfit wordt gecombineerd met nette veterschoenen dus draag geen sneakers!

Cocktail

De cocktail dresscode is informeel, maar altijd chique en feestelijk. Het wordt vaak gevraagd voor bruiloften, feesten of cocktailparty’s. De dresscode is voornamelijk gericht op de dames, want zij mogen in een mooie cocktailjurk komen! De lengte van de jurk ligt net op de knie of net daarboven. Je bent niet verplicht om een panty te dragen. Dit mag wel in de koudere periode van het jaar. Opvallende sieraden en een clutch mogen gecombineerd worden met de jurk. Onder de jurk draag je natuurlijk een goed stel hakken of zeer nette ballerina’s.

Voor de heren is deze dresscode wat vrijer. In de wintermaanden kunnen heren een donker pak of smoking dragen. Goed geschikt voor een bruiloft met winters thema of feestavond. In de zomer mag een pak in een lichte kleur ook. Zo kun je naar een zomerse bruiloft op het strand prima een beigekleurig, linnen pak dragen. Stelregel is in ieder geval dat de heren een pak of pantalon met overhemd dragen, gecombineerd met nette schoenen. Fellere kleuren mogen ook, omdat de dresscode cocktail feestelijk is.

Black tie

Een veelvoorkomende dresscode voor awardshows, feesten of bruiloften is black tie. Het is een dresscode voor feestelijke aangelegenheden die pas na zes uur ’s avonds plaatvinden. De heren dragen bij black tie een smoking met wit overhemd en zwarte strik. Het is gebruikelijk om er zwarte lakschoenen onder te dragen en een horloge is niet toegestaan. Tijd speelt bij een feestelijke gelegenheid namelijk geen rol 😉

Voor de dames is er wat meer ruimte qua kledingkeuze. Zo kun je kiezen voor een lange avondjurk, maar een korte avondjurk is ook toegestaan. Is er echter sprake van een diner? Kies dan voor een lange jurk. Ondanks het feit dat een korte jurk wel toegestaan is, geniet de lange jurk de voorkeur. Draag je kort? Dan moet je een panty aan. De avondjurk combineer je met een nette pump en halflange handschoenen. Bij black tie mag je als vrouw een clutch dragen. Let wel op het formaat hiervan, want een te grote tas is een no go. Net zoals een horloge.

White tie

De meest formele dresscode die er bestaat, is white tie. De kans dat dit dus op een uitnodiging van een bruiloft komt te staan, is klein. Het komt eerder voor bij officiële gelegenheden in de avond, speciale diners of een ontmoeting met het Koningshuis. De heren dragen bij deze dresscode een rokkostuum met daaronder lakschoenen. Een wit overhemd en wit strikje maken het af. Wederom wordt er geen horloge gedragen.

De dames mogen zich echt opdoffen. Een lange galajurk of baljurk met glitters, parels en pailletten: alles mag!  De accessoires worden afgestemd op de kleur van de jurk en mogen best aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een choker, grote oorbellen en een mooie armband. Lange handschoenen mogen gedragen worden, maar zijn niet verplicht. Draag er chique pumps bij en een kleine clutch. Wederom behoor je geen horloge te dragen.