Trouwen. Het gebeurt al jaren en over de hele wereld. Dit zorgt natuurlijk voor de meest unieke en gekke tradities, gebruiken en mythes rondom het huwelijk. Wij hebben onze favoriete feitjes over trouwen verzameld in deze blog. Wist jij dit al?
1. Haar hand vragen aan je schoonvader
Het is een traditie om de hand van de bruid aan haar vader te vragen. Deze traditie komt uit de tijd dat de vader van de bruid het grootste deel van de bruiloft moest betalen. Tegenwoordig is dit een vorm van respect en wordt de vraag vaak aan beide ouders gesteld.
2. Alleen in het schrikkeljaar
Vroeger was het gebruikelijk dat enkel de man de vrouw ten huwelijk mocht vragen. Alleen in het schrikkeljaar op 29 februari was het ‘toegestaan’ dat de rollen omdraaiden. Tegenwoordig kan gelukkig iedereen zijn of haar partner ten huwelijk vragen.
3. Populaire maanden
De meeste huwelijksaanzoeken vinden plaats in december en dan vooral rondom de feestdagen. De populairste maanden om in te trouwen zijn mei, juni en september. Juni is ook nog eens de maand van de Romeinse godin van het huwelijk. Het is dus vast geen toeval dat deze maand zo populair is.
4. Nog even sparen
Gemiddeld kost een bruiloft tussen de 12.000 en 18.000 euro. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van het aantal gasten, de locatie en hoe gek jullie het zelf willen maken. Wist je dat de duurste bruiloft tot nu toe ongeveer 500 miljoen dollar heeft gekost? Dit huwelijk vond plaats tussen miljardairszoon Said Gutseriev en studente Khadija Uzhakhovs.
5. De witte trouwjurk
Na het huwelijk van Britse koningin Victoria en prins Albert in 1840 zijn we allemaal massaal een witte bruidsjurk gaan dragen nadat koningin Victoria dit ook deed. Voor die tijd droegen vrouwen hun mooiste jurk die symbool stond voor de status en rijkdom van de familie. Hier werden de mooiste en duurste stoffen en accessoires voor gebruikt die de familie zich kon veroorloven.
6. Look a likes
Vroeger was het doel van de bruidsmeisjes om boze geesten weg te houden bij de bruid. Om ze te verwarren waren alle bruidsmeisjes dus zo gekleed dat ze op de bruid leken.
7. De hoogte van de taart
De hoogte van een bruidstaart speelde al in de Middeleeuwen een rol. Toen was het namelijk in Engeland gebruikelijk dat bruiloftsgasten zelf koek of gebak meenamen en hier een hoge stapel van maakten. Als het bruidspaar elkaar kon kussen over de stapel heen, zorgde dit voor geluk in het huwelijk.
8. Een taart met lagen
De bruidstaart met lagen, zoals we deze nu kennen, kunnen we eveneens danken aan koningin Victoria. Voor de bruiloft van haar dochter liet ze een enorme taart maken bestaande uit meerdere lagen. Vele Europese koningshuizen namen dit over en zo kwam dit via koningin Wilhelmina ook in Nederland terecht. Het duurde echter nog wel even voordat de doorsnee burger ook zo’n indrukwekkende taart op hun bruiloft had. Hiervoor werd er vruchtengebak op de bruiloft gegeten.
9. Witte taart als teken van rijkdom
Vroeger was een witte bruidstaart een teken van status en rijkdom. Voor het maken van een witte bruidstaart was toentertijd hele fijne, witte suiker nodig. Destijds konden alleen de rijke mensen dit veroorloven.
10. Een bruidsboeket bestaand uit kruiden en specerijen
Het bruidsboeket, zoals we dat nu kennen, hebben we wederom aan koningin Victoria te danken. In de Romeinse tijd bestond een bruidsboeket namelijk uit sterk ruikende kruiden en specerijen om zo kwade geesten te verjagen. Na de bruiloft van koningin Victoria, waar de kruiden in het bruidsboeket plaats hadden gemaakt voor bloemen, werd het gebruikelijk om een boeket te hebben bestaand uit bloemen.
11. Bruidsboeket als afleidingsmanoeuvre
Vroeger was het gebruikelijk dat vrouwen die te gast waren op een bruiloft stukken van de bruidsjurk af probeerden te scheuren. Een stuk van de bruidsjurk stond destijds voor het vinden van geluk in de liefde. Het bemachtigen van deze stukken heeft plaats gemaakt voor het vangen van het bruidsboeket. Bruiden begonnen namelijk hun boeket weg te gooien als een afleidingsmanoeuvre om hun jurk ongedeerd te houden.
12. Bloemen van de bruidegom
Vroeger was het gebruikelijk dat de bruidegom het bruidsboeket uitkoos. Hij haalde de bruid op bij het ouderlijk huis en verraste haar met het zelfgekozen bruidsboeket. Wist je trouwens dat aan veel bloemen een betekenis zit? Misschien stelde de bruidegom zo wel een boeket samen met een speciale boodschap.
13. Corsages
Maar ook de bruidegom zelf krijgt op de bruiloft bloemen. Hij, en de naaste familie en vrienden, dragen elk een corsage. Dit zijn vaak een aantal bloemen en wat groen uit het bruidsboeket. De corsage van de bruidegom is over het algemeen net iets specialer of groter. Vroeger werden corsages bij speciale gelegenheden gedragen om, net zoals het bruidsboeket, boze geesten te verjagen met de geur. Tegenwoordig creëren corsages saamhorigheid en is het meteen duidelijk voor iedereen wie ze moeten feliciteren.
14. Veel lawaai maken
Het was vroeger gebruikelijk om veel geluid te maken tijdens een bruiloft om zo het bruidspaar te beschermen tegen kwade geesten. Hier stammen dus onder andere de blikjes achter de huwelijksauto vandaan die natuurlijk veel lawaai maken wanneer het bruidspaar wegrijdt.
15. Regen op je mooie dag
Wanneer het regent op je bruiloft schijnt dit een teken te zijn van een vruchtbaar huwelijk. Dat is dus toch een voordeel van het wisselvallige weer in ons kikkerlandje! 😉
16. Direct in verbinding met het hart
Volgens de tradities van de Romeinen en Egyptenaren hoor je de trouwring om de linker ringvinger te dragen. Dit komt omdat hier zich de ‘Vena Amoris’ bevindt. Dit is het bloedvat wat vanuit de linker ringvinger direct naar het hart gaat. De ring wordt echter ook gedragen om de rechter ringvinger. Dit is vaak afhankelijk van geloofsovertuiging of de persoonlijke voorkeur.
17. Wittebroodsweken
Wit brood was eeuwenlang een luxeproduct en werd vroeger alleen gegeten bij feestmalen. Vroeger werd het gewone brood namelijk gemaakt van rogge en dat was daarmee een stuk minder feestelijk in die tijd. De periode net na de bruiloft wordt de wittebroodsweken genoemd, aangezien het liefdeskoppel dan lekker van elkaar kan genieten.