Bruiloften kennen veel tradities. De meeste onderdelen van een trouwdag vinden we vanzelfsprekend, maar waar komen sommige tradities eigenlijk vandaan? We hebben een lijst gemaakt met de 10 meest voorkomende trouwtradities die we graag in ere houden en hun betekenis.
Vragen van de hand
Een oude traditie is het vragen om de hand van de bruid aan de vader van de bruid. Je vraagt als het ware toestemming om te trouwen en laat op deze manier weten dat de mening van je schoonvader telt. Daarbij komt dat vroeger de ouders van de bruid het grootste gedeelte van de kosten betaalde van het huwelijk. Het is een vorm van respect die anno 2019 nog steeds wordt gedaan, alleen wordt de vraag vaak aan beide ouders gesteld.
Witte trouwjurk
Een witte trouwjurk is nog niet eens héél lang geleden ontstaan. Vroeger koos de familie van je verloofde de trouwjurk uit en ging het daarbij om de status van de familie. Kleur speelde geen rol maar de prijs wel; dure stoffen en versiering met dure accessoires waren belangrijk. Na het huwelijk van keizerin Sisi en koningin Victoria, beiden in een witte jurk, is deze kleur zo populair geworden. Het witte van de jurk symboliseert vanuit de Christelijke traditie de zuiverheid en maagdelijkheid van de bruid. Veel vrouwen vinden een witte bruidsjurk iets magisch hebben en daarom is deze traditie nog steeds een favoriet.
Weggeven door vader
Het weggeven van de bruid is een van de oudste tradities. Vroeger betekende het dat de vader van de bruid akkoord ging met de zakelijke afwikkeling. Hij gaf zijn dochter weg, maar daar moest geld of aanzien tegenover staan. Tegenwoordig gaat het om een mooi moment tussen vader en dochter. Symbolisch neemt men afscheid van elkaar en wordt de bruid toevertrouwd aan de bruidegom.
Trouwring
Waarom de trouwring aan de linker ringvinger wordt geschoven? Omdat aan deze vinger de ader naar je hart loopt. Althans, als we de oude Grieken en Romeinen moeten geloven. Zij beschouwden het hart als het centrum van alle emoties. Er zou een liefdesader rechtstreeks van het hart naar de linker ringvinger lopen. Zo staat de ring in contact met het hart.
Samen de taart aansnijden
Een traditionele bruidstaart bestaat uit minstens drie lagen. De eerste laag is voor de receptie, één laag om uit te delen en de bovenste laag kun je invriezen voor latere consumptie. De bruid pakt het mes om de onderste laag taart aan te snijden. De bruidegom legt zijn hand op de hare als teken van verbondenheid, passend bij de belofte om voor elkaar te zorgen. Het eerste stukje taart geef je vervolgens om de beu. Wij snappen wel waarom deze traditie ervoor altijd een blijft!
Boeket gooien en kousenband
Voor zowel de bruidegom als de bruid is er een opvolger. De bruid gooit haar boeket over haar hoofd heen naar haar niet getrouwde vriendinnen toe. Degene die het boeket vangt, zal de volgende zijn die in het huwelijksbootje stapt. Voor de heren is er net zoiets. Tijdens het feest haalt de bruidegom de kousenband van zijn bruid haar been en gooit deze tussen de niet getrouwde mannen. En je raadt het al, de man die de kousenband vangt is de volgende die trouwt.
Blikjes achter de auto
De traditie met blikjes achter de trouwauto komt voort uit het verjagen van geesten. De blikken kletteren over de grond heen en maken veel herrie. En die herrie is nodig om alle geesten te verjagen! Deze traditie blijft leuk want je kunt de blikjes en lintjes helemaal stijlen naar jullie wens.
Bruidssuiker
Een traditioneel bedankje voor je gasten aan het einde van het feest is bruidssuikers. Je geeft vijf bruidssuikers in een mooie verpakking aan elke gast. De suikers staan symbool voor: geluk, liefde, trouw, voorspoed en vruchtbaarheid. Het beste wat jij je gasten kunt wensen, toch? Wil je het bedankje voor de gasten persoonlijk of moderner maken, we geven je een aantal tips.
Over de drempel tillen
Een ietwat achterhaalde traditie is het dragen van de bruid over de drempel heen. Deze traditie hoort bij de eerste huwelijksnacht en is om de demonen te verjagen die anders mee konden komen vanuit het ouderlijk huis. Als de bruid over de drempel getild wordt door de echtgenoot, kunnen de demonen niet met haar mee naar binnen. Tegenwoordig wonen stellen al vaak samen voordat zij gaan trouwen en is het geloof in boze geesten gelukkig ook wat afgezakt. 😉
De wittebroodsweken
Een wit brood was eeuwenlang een luxeproduct en werd vroeger alleen gegeten tijdens feestmalen. Het gewone brood werd namelijk gemaakt van rogge en daarmee een stuk minder feestelijk in die tijd. Daarom wordt de periode net na de bruiloft de wittebroodsweken genoemd, aangezien het liefdeskoppel dan lekker van elkaar kan genieten.